En voi ymmärtää tätä suurta kohua, joka perussuomalaisten "vaalivoitosta" nousi. Vaalivoitto lainausmerkeissä, koska vaikka perussuomalaiset teki suuren nousun edellisvaaleista, ei se kuitenkaan ollut suurin - tai edes toiseksi suurin - puolue.

Ok, onhan se ihmeellistä, että joku puolue tekee noin suuren nousun - vaikka gallupit sitä jo ennustivatkin. Mutta se vouhotus mitä en ymmärrä, on tämä kaikki negatiivisuus, jota Persut ovat saaneet osakseen.

Otetaan vaikka esimerkiksi oma Facebookini, jonka etusivu täyttyi eilisiltana erittäin negatiivisistä viesteistä. Vaali-iltaa verrattin muun muassa painajaiseen ja kauhuleffaan, vaalitulosta kommentoitiin farssiksi ja monet FB-ystäväni liittyivät erilaisiin Vaalipettymys-ryhmiin. Yleinen mieliala tuntui olevan, että Suomen tulevaisuus on nyt menossa päin persettä ja kansa on äänestänyt aivan väärin. Lisäksi laskin, että ainakin kuusi FB-kaveriani suunnitteli muuttoa Suomesta vaalituloksen takia - heidän tilapäivitystensä kommenteissa vielä useampi kaverinkaveri.

No joo, jos kansa on todella äänestänyt Persut hallitukseen, niin eikö silloin nimenomaan kansan ääntä ole kuultu - miten voi sanoa, että kansa on äänestänyt väärin? Jos demokratiavaltiossa tarpeeksi moni on asiasta yhtä mieltä, niin silloin asia toteutetaan niin. Tällä kertaa vajaa 20 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että perussuomalaiset ovat heidän valintansa. Kunnioitetaan sitä valintaa! 
Jokaisella on yksi ääni annettavana ja jokainen ääni vaikuttaa. Vaikka monet ovat perussuomalaisia vastaan, niin ei kai silti ole oikeutettua, että heidän äänensä olisi jollain tavalla ns. parempi tai arvokkaampi kuin perussuomalaista äänestäneen henkilön ääni.

Myös tässä oman Facebookin esimerkissäkin nousee kovasti esiin se, että suuri osa FB-kavereistani on akateemisesti koulutettuja, moni varmaan melkoisen hyvin tienaavia. Perinteisesti korkeasti koulutetut nostavat itsensä duunareiden yläpuolelle - muissakin asioissa kuin palkassa. Mutta kun jokainen ääni on samanarvoinen, niin tällä kertaa vaan työväenluokkakin sai äänensä hyvin kuuluviin. Ja sekös korkeakoulutettuja kismittää. Josko vaikka Kokoomus seuraavissa vaaleissa ehdottaisi jonkinlaista säätyläisjärjestelmään siirtymistä, jossa äänen merkittävyys määräytyisi omaisuuden mukaan - sitten olisivat akateemisetkin tyytyväisiä.
Eikö oikeastaan pitäisi olla vaan iloinen siitä, että nyt nukkuvien puoluekin saatiin aiempaa ahkerammin vaaliuurnalle ja kansan ääni on todella saatu kuuluviin? Mutta ei, kun kansan ääni eroaa perinteisesti totutusta mallista ja saattaa sortaa rikkaiden tähänastisia oikeuksia, niin eihän se voi olla hyvä asia. Eihän ne duunarit ja maalaisjuntit mistään tiedä mitään; parasta varmaan olisi, jos vaalit järjestettäisiin ainoastaan Helsingissä - hehän kaikesta kaiken tietävät kuitenkin.
Tuntuu että kaikki asiaa kritisoivat unohtavat, että tätä äänestystulosta eivät ole saaneet aikaan mitkään aktivistiryhmät, kriminaalit tai rikolliset, vaan ihan tuikitavalliset suomalaiset. Ja jos tämä tulos edustaa suomalaisten mielipidettä, niin eihän se voi olla huono!
Enemmänkin tämä kriittinen ilmapiiri kertoo akateemisten kaupunkilaisten ahdasmielisyydestä kuin Persujen ahdasmielisyydestä. Ei voi kuin vaan ihmetellä.

On totta, että perussuomalaisissa on monia melko huonoja asioita; nämä maahanmuuttoon ja tukipaketteihin liittyvät. Mutta perusajatus on kuitenkin mielestäni aika fiksu: laitetaan ensin Suomen asiat kuntoon ja sitten vasta syydetään rahaa muualle maailmaan. Itsekin annan usein rahaa erilaisille avustusjärjestöille, mutta elämässä on ollut jaksoja, jolloin rahasta on ollut tiukkaa; silloin mieluummin maksan asunnon vuokran ja ostan itselleni ruokaa kuin lahjoitan rahaa Punaiselle Ristille.
Mutta jos nyt puolueiden huonoista puolista puhutaan, niin kyllä niitä löytyy monesta muustakin puolueesta! Esimerkiksi nyt vaikka voittaja-Kokoomus, jonka perusajatuksia oli hyvin kiteytetty lauantain Hesarissa: "Varakkaiden rikastuminen ei ole keneltäkään pois, ja siitä hyötyvät köyhätkin." Omasta mielestäni köyhät hyötyisivät paremmin siitä, jos rikkaat maksaisivat heitä enemmän veroja - mutta minähän en ole poliitikko, joten en varmaan tiedä mistään mitään. Mutta enpähän ole myöskään Kokoomuksen äänestäjä.

Mutta jos jatkoa mietitään, niin valitettavasti en usko kuitenkaan Suomen jatkossa paljoakaan muuttuvan. Vaikka Persut haluavat tehdä muutosta, ovat he valitettavasti vain yksi hallituspuolue (jos nyt muut puolueet Persut sinne edes päästävät...), jonka täytyy ottaa huomioon myös muiden puolueiden ajamat asiat. Varmaan ainakin puolet Persujen vaaliohjelmasta karsiutuu pois erilaisissa kompromisseissa - tai sitten vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että vaalilupauksilla kalastellaan äänestäjiä ja lupaukset unohdetaan äänet saatuaan. Ja vaikka joku Persujen ajama muutos menisikin läpi, menee sen valmistelussa ja toteuttamisessa varmaan vuosia. Joten ei huolta, vielä ei kannata niiden rikkaiden akateemisten duunari-halveksijoidenkaan etsiä asuntoa Toscanasta. Kannattaa muutenkin antaa Persuille ainakin mahdollisuus, eikä tuomita noin jyrkästi jo ennen hallituskauden alkua.

Niin ja tiedoksi lukijoille: a) olen maisteri ja b) en äänestänyt perussuomalaisia.