Virpi Salmen eilinen kolumni Hesarissa on kerännyt runsaasti mielipiteitä ja kritiikkiä. Vaikkei itselläni olekaan lapsia saati sitten selvää mielipidettä siitä miten mahdollisten tulevien lasteni hoidon järjestäisin, on kuitenkin pakko hieman kritisoida Salmen kolumnia.
Kolumni löytyy osoitteesta: www.hs.fi/juttusarja/salmi/artikkeli/Hei+muijat+t%C3%B6ihin+sielt%C3%A4/1135263821154

Kolumnissaanhan Salmi kritisoi sitä, että naiset jäävät pois työelämästä niinkin vähäpätöisen syyn takia kuin lasten hoitamisen takia! Salmen mielestä käsite "lapsen etu" on ainoastaan tekosyy, kotiäidit ovat elämäntapahippejä ja äidit jäävät usein kotiin sen takia, ettei heitä huvita mennä töihin.

Okei, joidenkin kohdalla asia voi olla noin, mutta tuollainen yleistäminen on mielestäni törkeää.

Kuten sanottua, itselläni ei ole vielä lapsia, enkä ole todellakaan pohtinut sitä, kuinka kauan haluan lasteni kanssa olla kotona. Mutta minusta siinä ei ole mitään pahaa, että haluaa seurata lastensa kasvua läheltä ja antaa lasten olla pieninä ennemmin kotona kuin päiväkodissa. Minusta siinäkään ei ole mitään pahaa, että äiti haluaa palata takaisin työelämään lasten ollessa pieniä.
On olemassa erilaisia äitejä ja erilaisia lapsia - joillekin sopii toinen vaihtoehto, joillekin toinen. Kaikki kotiäidit eivät jää kotiin siksi, että eivät jaksa mennä töihin - onhan se lasten hoitaminenkin kovaa työtä! Kaikki kotiäidit eivät laita uraa perheensä edelle, kaikille kotiäideille ura ei välttämättä ole tärkein asia elämässä - vaikka olisikin korkeasti koulutettu. Ja mikä tärkeintä; kaikki kotiäidit eivät ole Nina Mikkosia!

Salmen kirjoituksessa eniten sorahtaa korvaan lause "Paitsi että omien lasten hoitaminen ei ole työtä eikä siitä tarvitse maksaa kenellekään palkkaa." Salmi unohtaa kuitenkin sen, että yleisesti ottaen lasten hoitaminen ON työtä - ja jos ei itse omia lapsiaan hoida, niin siitä pitää maksaa jollekin muulle palkkaa. Ottaen huomioon tämän asian, mielestäni myös äidit ovat oikeutettuja saamaan lastenhoidosta palkkaa - se työ kun kuitenkin on jonkun tehtävä!

Ymmärrän kyllä, että Salmen kolumnin tarkoituksena on ollut herättää keskustelua ja Salmi on varmasti monta asiaa ilmaissut mahdollisimman kärkkäästi. Silti ihmetyttää miten niinkin arvostetussa julkaisussa kuin Helsingin Sanomissa voidaan julkaista näin mustavalkoista ajatusmaailmaa edustavia kirjoituksia. Tämä kun ei ollut ensimmäinen kerta, kun Hesarin kolumneista löytyy näitä jyrkällä asenteella kirjoitettuja juttuja...