Yksittäisiä epärehellisiä henkilöitä mahtuu moneen yritykseen, miksei sitten järjestöihinkin. Ei ole lainkaan mahdotonta, että hyväntekeväisyysjärjestössäkin työskentelisi pahaa tekevä henkilö. Mutta jos näitä tapauksia on lyhyellä aikavälillä useita, syö se totta kai järjestön uskottavuutta.

Tarkoitan nyt siis Suomen yhtä suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä, joka on viime aikoina ollut esillä lähinnä negatiivisen julkisuuden vuoksi. Eli SPR.

Ensin tuli Veripalvelun konsulttisotkut. Veripalvelun johtaja oli ostanut entiseltä työpaikaltaan parilla miljoonalla konsulttipalveluja. Ei siinä muuten mitään ongelmaa – saattoihan kyseinen yritys olla kaikista paras tarjoamaan kyseistä palvelua – mutta kun yrityksiä ei oltu asian tiimoilta kilpailutettu lainkaan.
Ja oikeasti, miksi Veripalvelun tarvitsee käyttää noin suuria summia konsultointiin? Veripalvelulla ei tietääkseni ole kilpailijoita Suomessa, joten heidän tulevaisuutensa on turvattu ilman sen kummempaa konsultointia. Ehkä varojen käyttäminen suoraan markkinointiin ja mainontaan, voisi saada verenluovuttajia paremmin liikkeelle.

No, SPR tuskin oli vielä toipunut tästä shokista ja huonosta julkisuudesta, kun huonoa julkisuutta tuli roppakaupalla lisää. Kontti-kierrätystavaratalon esimies oli kavaltanut 55.000 euroa myymälästä.
Voi vaan kuvitella, kuinka paljon tämä uutinen syö SPR:n uskottavuutta ja heikentää keräysten tuottoa. Ei liene sattumaa, että kyseinen uutinen julkaistiin vasta Nälkäpäivä-keräyksen jälkeen.

SPR:n viimeaikaisten uutisten joukosta löytyy myös keväältä yksi negatiivinen uutinen liittyen Kontti-esimiesten työpahoinvointiin. Ensin tulee uutinen esimiesten työpahoinvoinnista ja pari kuukautta myöhemmin tieto, että esimies on kavaltanut rahaa. Tähänkö se työpahoinvointi johti?
Ei liene sattumaa, että sekä Veripalvelun konsulttisotku että työpahoinvointi ovat molemmat tulleet julkisuuteen 45 minuuttia –ohjelman kautta. Kavallus on poliisiasia, joka on hyvä ilmoittaa julkisuuteen oma-aloitteisesti. Työpahoinvointi ja konsulttisotkut sen sijaan luonteeltaan sellaisia, jotka SPR varmaan mieluusti pyyhkäisisi maton alle.

Omaa luottamustani SPR:ää kohtaan horjuttaa yllä mainittujen faktojen lisäksi suuresti 45 minuuttia –ohjelman blogi, jota äsken selailin. Blogi löytyy osoitteesta
http://blogit.mtv3.fi/kolmevarttia
Blogissa muun muassa kerrotaan, miten SPR on ollut tietoinen konsulttisotkuista jo aiemmin, mutta sitä on alettu tutkia järjestön sisällä vasta, kun asiasta on median myötä tullut julkinen. Asiaa tutkiva työryhmä tosin on järjestön oma, joten nähtäväksi jää, kuinka puolueeton tämä tutkimus tulee olemaan.
Samaten Konttien työhyvinvointia alettiin tutkia vasta 45 minuuttia –ohjelman jälkeen. Itse asiassa järjestö ilmaisi eriävän mielipiteensä työhyvinvoinnin suhteen ja ei koe ketään kiusattavan tässä työpaikassa. Mutta lupasi kuitenkin tutkia asian perusteellisesti.
Työhyvinvointi-asia oli esillä jo toukokuussa, mutta en löytänyt mistään tietoa siitä, kuinka tämän asian tutkiminen on edistynyt. Ehkä se on tosiaan pyyhkäisty maton alle ja yritetään sivuuttaa vähin äänin – SPR:n mukaan kun mitään väitettyä ongelmaa ei edes ole olemassa! Mitenhän käy konsulttisotkun selvittämisen; kuulemmeko siitä enää mitään jatkossa?

En tiedä miten hyväntekeväisyysjärjestöihin tulisi enää suhtautua. Aiemmin uskoin niiden kaikkien tekevän arvokasta työtä, mutta viime aikoina mielipiteeni on muuttunut. Ensin UFF:n suhteen, viimeistään siinä vaiheessa kun näin viime talvena Silminnäkijä-ohjelman tekemän jutun kyseisestä järjestöstä. Juttua en löytänyt videoklippinä enää netistä, mutta jutussa oli puhetta UFF:iin liittyvistä talousrikollisista, johtoportaan luksushuviloista jotka on kustannettu UFF:n keräysvaroilla sekä siitä miten lahjoitetut vaatteet ja tavarat eivät mene perille. Nyt myös SPR:n asema on ainakin minun mielessäni horjunut aika paljon; jos rahaa tuhlataan konsulttipalkkioihin, jos työntekijöitä kohdellaan kaltoin ottamatta siitä vastuuta ja jos hyväntekeväisyysjärjestön työntekijällä on niin alhainen moraali, että pystyy kavaltamaan suuren summan rahaa, joka olisi menossa katastrofiapuun. Jokainen voi itse miettiä, kuinka luotettava järjestö SPR on, mutta itse ainakin mietin vielä kaksi kertaa, ennen kuin laitan rahaa SPR:n keräyksiin.

Jännityksellä odotan, mikä hyväntekeväisyysjärjestö seuraavaksi esitellään julkisuudessa negatiivisessa valossa. Ja onkohan 45 minuuttia –ohjelmalla vielä jotain uutta kerrottavanaan SPR:stä. Se jää nähtäväksi.