Vuoden alkaessa monet miettivät taas lupauksia alkavalle vuodelle, vaikka usein jo lupausta tehdessä tietää, ettei sitä pysty pitämään. Jos joku vaikka päättää lopettaa tupakanpolton, niin millä perusteella se onnistuisi yhtään sen paremmin vuodenvaihteessa kuin milloin tahansa muulloinkaan.

Yksi turhimmista vuodenvaihteeseen liittyvistä lupauksista on kyllä mielestäni tipaton tammikuu.
Ideana tipaton tammikuu on ihan fiksu, mutta käytännössä siinä ei ole mitään järkeä. Ainakin kun mietin niitä henkilöitä, joiden itse tiedän viettävän tipatonta tammikuuta.
Hommahan menee niin, että tammikuun aikana näiden tipatonta tammikuuta viettävien on jätettävä kaikki bileet ja juhlat väliin, jotta he eivät vaan sortuisi nauttimaan alkoholia. Ja eiväthän he edes koe olevansa hauskaa seuraa selvinpäin, joten siksikin bileiden väliinjättö on looginen vaihtoehto.
Ne rohkeimmat, jotka bileisiin uskaltautuvat, keskittyvät koko illan siihen, että surkuttelevat sitä kuinka JOUTUVAT olemaan juomatta alkoholia ja haaveilevat siitä, kuinka paljon alkoholia sitten helmikuussa juodaan. Todennäköisesti seuraavan vuoden tammikuussa näitä tipattomia henkilöitä ei edes enää kutsuta juhlimaan.
Niin ja onhan sitten nämä "tipatonta" tammikuuta viettävät, jotka voivat esimerkiksi ystävien häiden tai tupareiden takia tehdä poikkeuksen tipattomuuteen ja vetää häiden kunniaksi pään täyteen. Silti he ovat mielestään viettäneet tipattoman tammikuun, koska eihän yhtä kertaa lasketa.

Se, mikä minun mielestäni tekee tipattomasta tammikuusta kaikkein turhimman, on tottakai näiden tipatonta viettävien käyttäytyminen helmikuussa. Helmikuun alkaessa juodaan kamalasti viinaa, kun on oltu jo niin kauan erossa alkoholista. Monesti tipaton tammikuu menee sinänsä hukkaan, koska helmikuun aikana vahinko otetaan takaisin ja juodaan alkoholia kahden kuukauden edestä.
Tipatonta tammikuuta viettäville on katastrofi, jos helmikuun ensimmäinen päivä on arkipäivä. No, silloin pitää juoda vähintään saunakalja, kun muuten alkaa tulemaan jo vierotusoireet alkoholista. Kaiken huippu oli kyllä viime vuonna yksi tuttavapariskunta, joka vietti ylpeänä tipatonta tammikuuta - tarkoitan tällä siis sitä, että he kehuskelivat sillä, kuinka pystyvät kieltämään itseltään alkoholin näin pitkäksi aikaa. Tammikuun viimeinen päivä oli viime vuonna lauantai ja tämä kyseinen tuttavapariskunta oli ostanut jo viikolla alkoholivarastot lauantain varalle. "Kun tässä nyt on oltu jo kuukausi selvinpäin, niin ei se yksi päivä nyt niin haittaa, kyllä tämä silti oli tipaton tammikuu" Niin no, eihän se ollut.

Itse olen viettänyt tipattoman tammikuun jo kahtena vuonna, tekemättä siitä sen kummemmin numeroa - en edes etukäteen päättänyt viettää tipatonta tammikuuta. Olen varmaan viettänyt joskus myös tipattoman maaliskuun tai tipattoman syyskuun.
Mielestäni on parempi vähentää alkoholin käyttöä tasaisesti koko vuoden ajan kuin pitää kuukauden tauko ja muuten vetää pää täyteen joka viikonloppu. Joku on joskus sanonut, että tipaton tammikuu on tarkoitettu alkoholisteille. No, ehkä tässä on osatotuus.