Pakko myöntää, olen jäänyt koukkuun tallentavaan digiboksiin. Se on mielestäni yksi maailman parhaimmista keksinnöistä, enkä ymmärrä miten olen joskus pärjännyt ilman sitä – saati että miten joku muu voi pärjätä ilman sitä!

Joo, onhan lapsena ja nuorena ollut kotona VHS-nauhurit ja joitain ohjelmia on tullut aikoinaan nauhoitettua. Mutta yleensä nauhoittamisen kanssa joutui näkemään niin paljon vaivaa, kun piti ensin laittaa ohjelman alkamisaika, sitten päättymisaika, sitten kanava jne. Eikä sille kolmen tunnin VHS-kasetille kovin montaa nauhoitusta yhtä aikaa mahtunut.
Opiskeluaikoina ja vielä vähän sen jälkeenkin elin ilman mitään välinettä, jolla olisi saanut tv-ohjelmia nauhoitettua. Siksi tuolloin olinkin tiiviisti television ääressä silloin kun ne omat lempiohjelmani tulivat, etten vaan jää paitsi mistään.

Meille hankittiin tallentava digiboksi muuton yhteydessä kaksi vuotta sitten. Silloin minusta tuntui, että ihan turhaa tuo tallentava digiboksi on ostaa, mutta kun kuitenkin piti digiboksi ostaa, niin hankittiin sitten samalla tallentava versio. Aluksi tuli nauhoitettua ne ohjelmat, joiden tulon aikaan tiesin olevani pois kotoa tai tv:n äärestä. Tallentamis-toiminnon käyttäminen lisääntyi ajan myötä ja kaikki parhaimmat tv-ohjelmat tallensinkin boksille joka viikko ns. varoilta.

No, vuosi sitten vaihdoimme Elisa Viihteen asiakkaaksi. Ja kuten television mainoksistakin on tullut selväksi, niin Elisa Viihteen digiboksille mahtuu aivan hirvittävän suuri määrä tallennuksia. Ja se on totta! Meidän digiboksilla on tällä hetkellä noin sata elokuvaa ja varmaan yhtä monta katsomatonta ohjelmaa. Eikä tallennustilasta ole käytetty kuin murto-osa!
Ja verrattuna vaikkapa vhs-nauhuriin, on Elisa Viihteen käyttäminen uskomattoman helppoa! Ei tarvitse kuin kerran napsauttaa hiirellä nettipalvelussa, niin saa ohjelman tallennettua. Uskomattominta on se, että voin tehdä näitä nauhoituksia kotona olevalle digiboksille myös vaikka olisin reissussa - nauhoitukset kun tehdään netin kautta.

Elisa Viihteen uskomattomasta tallennustilasta johtuen minäkin olen muuttanut omaa käyttäytymistäni. Joka viikon alussa katson Elisa Viihteen nettipalvelusta kyseisen viikon ohjelmat. Ja nauhoitan kaikki, jotka haluan katsoa. Siis huolimatta siitä, että aionko katsoa kyseisen ohjelman silloin kun se tulee vai vasta myöhemmin boksilta. Näin ei ainakaan jää mitään sellaista katsomatta, jonka haluaisi katsoa!
No, tästä johtuen olen nykyisin täysin pihalla siitä, mitä televisiosta minäkin päivänä tulee. Useimmiten katson ns. livenä ainoastaan Salkkarit ja Täydelliset naiset. Salkkarit siksi, että se tulee joka päivä samaan aikaan ja se on helppo muistaa. Täykkärit siksi, että se on lempiohjelmani. Niin ja toki myös Putous tulee katsottua ihan reaaliaikaisesti. Lähes kaikista muista seuraamistani sarjoista ei ole hajuakaan milloin ne tulevat televisiosta, kun katson ne lähes aina boksilta.

Boksille tallentamisessa on omat etunsa ja haittansa.
Etuna tietysti se, että saa katsoa kaikki haluamansa ohjelmat ajasta riippumatta. Sekä se, että voi katsella päällekkäinkin tulevat ohjelmat – Elisa Viihteellä itse asiassa voi nauhoittaa vaikka joka kanavalta samaan aikaan! Eduksi luen myös sen, että jos kyseessä on sarja, jota avomieheni kanssa seuraamme, voi sen katsoa yhdessä myöhemmin, jos vaan toinen meistä on sarjan esittämisen aikaan pois television äärestä. Ja viimeisenä etuna vielä se, että tylsinä hetkinä tai vaikkapa sairastaessa boksilta löytyy aina jotain katselemista.
Mutta sitten ne haitat. Niin paljon kuin boksista onkin hyötyä, niin kyllä siitä on myös haittaa. Itse napsuttelen nettipalvelussa aika huoletta ohjelmia nauhoitukseen asenteella ”Jos tuonkin joskus ehtisi katsella”. Siitä johtuen niitä katsomattomia ohjelmia on melkoinen pino boksilla odottamassa. Samaa periaatetta tallennuksessa noudatan myös elokuvien suhteen. Ja voin kertoa, että tylsinä hetkinä meillä ei todellakaan ole pulaa elokuvista, joita katselisi. ;)
Toinen tähän liittyvä haitta on tietysti se, että jos edellisviikon jaksoja ei olekaan ehtinyt katsella boksilta ennen kuin tämän viikon jakso tulee televisiosta, ei sitä voi katsella, vaikka olisi aikaa. Monesti tästä syntyy helposti kierre, ja lopulta katsomattomia jaksoja on useita. Kaikkein pisimmälle tämä meni kohdallani Heroesin kanssa; tallensin jaksoja, mutten jaksanut syventyä katsomaan niitä heti. Ja kun jaksoja oli ns. rästissä useampi, katselin boksilta ennemmin niitä sarjoja, joista oli tallennettu vain yksi jakso. Lopulta katselin kuumetta sairastaessani koko Heroesin tuotantokauden viime kesänä. :D Nyt on alkanut Heroesin uusi tuotantokausi, kaksi jaksoa on jo tullut ja kumpikin löytyy boksilta katsomattomana. Saa nähdä, jatkaako Heroes kohdallani samaa rataa. :)
Niin ja vielä yksi haitta tallentamiseen liittyen. Ihan kaikkia ohjelmia ei pysty tallentamaan ja katselemaan myöhemmin! Joistain jaksoista kerrotaan mediassa niin paljon, että jakso pitää katsoa reaaliaikaan, jottei tipu kärryiltä. Tai jottei media pilaa katselukokemusta. Esimerkiksi pian alkava Idols on yksi esimerkki sarjoista, jotka on ns. pakko katsella ilman digiboksille tallentamista.