UIT:n kesäinen iloittelu tuli jälleen vuodenvaihteen kunniaksi televisiosta. Ei sitä kyllä liiemmin mainostettu; itse tarkistin vartavasten ohjelmatiedoista, että tuleehan UIT vuodenvaihteessa kuten jo muutamana aiempana vuonnakin.

Veikkaan, että tässä vaiheessa moni blogini lukija kysyy, että mikä ihmeen UIT. Itse olen ainakin huomannut, että käsite UIT on monelle aivan tuntematon. Esimerkiksi avomieheni ei ollut kuullutkaan koko UIT:stä ennenkuin tapasi minut.

UIT on siis tietysti Uusi Iloinen Teatteri.
Vuonna 1978 perustettu teatteri on tarjoillut joka kesä yleisölle musiikkipitoisen revyyn - aina viime vuoteen saakka Linnanmäen Peacockissa, nyttemmin Arena-teatteritalolla.

UIT:n revyyt koostuvat hauskasti sanoitetuista musiikkiesityksistä, vauhdikkaista tanssinumeroista sekä tottakai ajankohtaisista sketseistä - joihin niihinkin liittyy monesti musiikkia. Sana ajankohtainen on ehkä tässä tapauksessa hieman väärä; UIT:n revyyn käsikirjoittaminen ja harjoittelu kun aloitetaan jo edellisenä talvena ja koko kesä käydään läpi samaa revyytä. Mutta niin ajankohtaisia kuin aiheet nyt voivat tässä konseptissa olla.

Itse olen elämäni aikana kohdannut vain harvoja ihmisiä, jotka ylipäätään ovat kuulleet UIT:stä saati sitten rakastaisivat heidän esityksiään ja olisivat nähneet niistä valtaosan. Tosin ihan kaikkien tuntemieni ihmisten kanssa ei ole tullut puhuttuakaan UIT:sta. :)

UIT on mielestäni kovin aliarvostettu, ottaen huomioon että lavalla esiintyy Suomen kärkinäyttelijöitä ja toteutus on yleensä huikea. Myös vitsit naurattavat ja koskettavat. Esimerkiksi nyt televisiossa nähdyssä kesän 2010 iloittelussa oli mukana hienot parodiat muun muassa Juha Tapion, Olli Lindholmin sekä PMMP:n esiintymisestä. Kyllä sai nauraa! :)
Mediassa monesti esitetään pätkiä siitä, miten joku on onnistunut parodioimaan jotain asiaa tai miten joku taho on kertonut hauskan vitsin jostain aiheesta. En muista koskaan kuitenkaan nähneeni UIT:stä tämänkaltaisia juttuja mediassa. Vaikka ainakin itselläni on tuoreessa muistissa vieläkin vuoden 2009 revyystä Aku "Marjatyrni" Hirviniemen tulkinta Jone Nikulasta. Todisteena UIT:n hauskuudesta kyseinen klippi löytyy myös Youtubesta, enjoy!




Youtubesta löysin muutamia muitakin klippejä UIT:stä, suosittelen katsomaan sieltä, jos käsite UIT on vieras.

Itse olen seurannut UIT:tä 7-vuotiaasta asti. Niihin aikoihin UIT:n esitys näytettiin televisiossa joka kesä, eli samaan aikaan kun sitä esitettiin teatterissakin. Jossain vaiheessa tästä luovuttiin ja tuolloin saattoi minultakin jäädä vuosi tai kaksi UIT:n iloittelua näkemättä. Tosin VHS:n aikaan äitini nauhoitti jokaisen UIT:n esityksen, jos vaan huomasi niiden tulevan televisiosta. Ja muistan joskus lainanneeni myös tuttavaperheeltämme videoidun UIT:n, joka itsellä jäi näkemättä.
Nyt UIT:tä on alettu esittämään vuodenvaihteessa ja ainakin minulle tämä on aina vuoden pelastus. UIT vaan on niin hyvä!

Minulle UIT on ollut osa lapsuutta ja nuoruutta. Pienenä suosikkinäyttelijäni oli Rele Kosunen - nimi joka ei varmasti monellekaan sano mitään, mutta minä muistan edelleen tasan tarkkaan miltä Rele näytti ja kuulosti. Sonja Lumpeen, Marjatta Leppäsen ja Jussi Lammen yhdistän edelleen eniten UIT:n maailmaan, vaikka kolmikko on tullut tunnetuksi niin monesta muustakin yhteydestä. Minulle he ovat tunnetuimpia kuitenkin UIT:stä ja siellä esitetyistä mahtavista rooleista.
Yksi haave on edelleen toteuttamatta. Joka vuosi olen katsellut UIT:n ainoastaan televisiosta, en vielä kertaakaan livenä teatterissa. Muutaman kerran olen tästä avomiehelleni vihjannut, mutta vielä en ole UIT:n katsomoon päässyt. Joten rakas avomieheni, jos luet tätä tekstiä, niin tässä nyt ihan suora vihjaus: UIT:n ensi kesän näytösten liput ovat jo myynnissä!