Katselin juuri Adrien Brodyn tähdittämän The Experiment -elokuvan. Ja pakko sanoa, että tämän leffan voisivat kaikki BB-fanit katsella. 

Leffa kertoo siitä, miten vapaaehtoisia testiosallistujia laitetaan vankilaan; osa vangeiksi ja osa vartijoiksi. Vartijoiden pitää huolehtia, että vangit noudattavat sääntöjä. Väkivallan käyttö on kiellettyä, mutta se ei estä esim. yhden miehen kuolemaa leffan aikana.

Itse leffa ei ole leffana mitenkään erikoinen; juoni etenee vähän epäloogisesti ja kaikkia yksityiskohtia ei ole mietitty loppuun asti. Leffan jälkeen jää vähän fiilis "Ai tässäkö tää olikin?" Eli elokuvaelämyksenä tämä pläjäys ei ole mitenkään ihmeellinen ja ainutlaatuinen.

Mielenkiintoiseksi elokuvan tekee se, kun leffan tapahtumia rinnastaa BB-taloon. Asetelma vangit vs. vartijat voisi hyvinkin olla mahdollinen myös BB-talossa. Kenties toimet eivät olisi ihan niin rajuja kuin leffassa (uskon, ettei Big Brother pakottaisi ketään syömään paskaa), mutta käytännössä asetelma voisi olla sama.
Leffaa katsellessa etenkin vartijoilla vallan tunne kihahtaa päähän ja monenlaisia kidutus- ja rangaistusmuotoja toteutetaan "kapinoivia" vankeja kohtaan.

Elokuva kuulemma perustuu tositapahtumiin; psykologiseen kokeeseen, joka on suoritettu 70-luvulla. Siksi onkin mielenkiintoista verrata näitä tapahtumia Big Brotheriin, jossa myös eletään suljetussa tilassa ja mahdollisesti vain osa kisailijoista on vallassa. Ja koko ajan kaikilla kuitenkin kiiluu silmissä raha; BB-kisailijoilla pääpotin voitto ja Experiment-osallistujilla palkkioksi saatava rahasumma.

Elokuvan yhdessä arvostelussa sanotaan "Kun ihmiselle annetaan perusteetonta valtaa, ei jälki ole välttämättä eettisesti kestävää". Totta - ja se tulee selvästi esille tässä elokuvassa. Ihmettelen vaan, miksei BB-talossa ole nykyistä enempää leffan kaltaisia tilanteita ja eettisyyden katoamista? Ei edes silloin kun talossa on ollut jonkinlainen jako köyhiin ja rikkaisiin?