Olen itse asunut sekä maalla että kaupungissa. Minulla on ollut sekä maalaiskoira että kaupunkilaiskoira. Tuttavapiirissäni on monia maalaiskoiria ja kaupunkilaiskoiria.
On jännää, miten monesti maalaiskoirat ja kaupunkilaiskoirat eroavat toisistaan, monesti johtuen omistajien asenteista. Maalaisomistaja kasvattaa koiransa eri tavoin kuin kaupunkilaisomistaja.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole loukata maalaiskoiria tai kaupunkilaiskoiria – saati sitten heidän omistajiaan. Tässä kirjoituksessa tehdyt yleistykset eivät myöskään ole ehdottomia totuuksia, sillä niin koirat kuin omistansakin ovat aina omia persoonia ja kaikki ei riipu aina asuinpaikan koosta. Omatkaan maalais- ja kaupunkilaiskoirani eivät sovi kaikkien näiden yleistysten sisälle. Jako onkin tehty melko karrikoidusti ja todella rankasti yleistäen. Toisaalta jaon nimi olisi voinut yhtä hyvin olla ”tavallisen tallaajan koira” ja ”aktiivisen koiraharrastajan koira”, mutta minusta maalais- ja kaupunkilaisjako kuvaa asiaa kuitenkin melko hyvin ja kuulostaa fiksummalta & on lyhyempi kirjoittaa. ;) Ja kirjoituksen aihe lähti tosiaan siitä, että maalaiskoirien omistajat ihmettelevät miksi kaupunkilaiskoiran hampaat harjataan ja miksei sille syötetä pelkkää perunaa ruuaksi jne. Siksi maalais-kaupunkilais –jaottelu on ihan osuva tähän yhteyteen. :)
Ja tiedän että on olemassa rotukohtaisia eroja, iästä riippuvia asioita ymsymsyms. Mutta eihän oteta tätä kirjoitusta liian vakavasti, eihän? :)

Päläpäläpälä, tulipas paljon selittelyä heti alkuun. :D Mutta pakko oli mainita nämä asiat selvyyden vuoksi tähän alkuun, sillä en haluaisi saada kommentteja ”No minullapa onkin kaupunkilaiskoira ja ei se kyllä yhtään noin tee, nyt sinä olet ihan väärässä!” Kun tämä koira-aihe yleensä kirvoittaa eniten kärkkäitä kommentteja, huolimatta siitä mitä aiheesta kirjoittaa. ;)


Ruoka
Maalaiskoira syö kotiruokaa ja omistajiensa tähteitä. Maalaiskoiran ruokinta ei ole niin justiinsa; ruokaa ei punnita tai anneta joka päivä täsmälleen samaa määrää.
Kaupunkilaiskoira syö kuivamuonaa, purkkiruokaa tai vastaavaa – joka tapauksessa ruoka on ainoastaan koirille tarkoitettua. Ruokaa annetaan päivittäin sama määrä ja äärimmäisissä tapauksissa annettu ruoka punnitaan joka päivä. Jos kaupunkilaiskoiralle annetaan lisäksi herkkuja, niiden paino vähennetään annettavasta ruuasta. Kaupunkilaiskoirilla on myös maalaiskoiria useammin jokin ruoka-aineallergia.

Herkut
Maalaiskoira saa ruuan lisäksi herkkuina makkaraa, lihapullia, juustoa... Kaikkea sitä mitä jääkaapista sattuu löytymään. Maalaiskoiralle on saatettu joskus ostaa jotain koiranherkkuja, esim. koiransuklaata, mutta yleensä ne unohtuvat kaapin pohjalle ja koiralle annettavat herkut löytyvät ihmisten ruokahyllyltä.
Kaupunkilaiskoiralla on kaappi täynnä erilaisia eläinkaupasta ostettuja herkkuja, joilla koiraa hemmotellaan. Herkkujen ravintosisältöä tutkitaan ja koiralle pyritään antamaan mahdollisimman terveellisiä herkkuja.

Ulkoilu
Maalaiskoira saa raitista ilmaa runsaasti joka päivä. Maalaiskoiralla on yleensä häkki tai juoksunaru, jossa koira saa viettää aikaa etenkin kesäisin. Kun isäntäväki on ulkona hommissa, on koirakin yleensä tuolloin ulkona. Maalaiskoira monesti saa juosta myös vapaana isäntäväen seurassa.
Kaupunkilaiskoiraa lenkitetään joka päivä, mutta monesti lenkit jäävät lyhyiksi. Kaupunkilaiskoiralla ei ole mahdollisuutta koppiin tai juoksunaruun, eikä koira myöskään saa lain ja vilkkaan liikenteen vuoksi juosta vapaana kaupungissa. Koira saa juosta vapaana ainoastaan sisätiloissa ja koirapuistossa.

Muut koirat
Maalaiskoiran ainoat koiratutut ovat naapureissa asuvat koirat. Jos naapurustossa ei ole lainkaan koiria, ei koira välttämättä elinaikanaan tutustu muihin koiriin. Siksi maalaiskoira voi monesti olla vihamielinen muita koiria kohtaan.
Kaupunkilaiskoira saa runsaasti koirakontakteja sekä lenkeillä että koirapuistossa. Kaupunkilaiskoira osaa pääsääntöisesti suhtautua hyvin toisiin koiriin ja tulee niiden kanssa toimeen.

Harrastukset ja aktiviteetit
Maalaiskoiralla ei usein ole mahdollisuutta mihinkään harrastuksiin, sillä pienillä paikkakunnilla niitä ei järjestetä ja välimatka lähimpään koirakouluun on liian suuri. Maalaiskoiralta ei silti puutu aktiviteetteja, sillä se saa liikkua vapaana luonnossa ja leikkiä omistajiensa kanssa monenlaisia – tilaakin vaativia – leikkejä. Maalaiskoiran harrastuksiin kuuluu monesti myös metsästys.
Kaupunkilaiskoira monesti osallistuu koirakouluun tai perustottelevaisuuskoulutukseen. Lisäksi kaupunkilaiskoira voi harrastaa koiranäyttelyitä, agilityä, koiratanssia jne. Kaupunkilaiskoiraa pyritään aktivoimaan erilaisilla älyä vaativilla aktivointileluilla ja herkkujen piilotuksella.

Koko
Maalaiskoira voi olla minkä kokoinen tahansa, mutta monesti maalaiskoirat ovat keskikokoisia tai isoja.
Kaupunkilaiskoira on yleensä pieni tai keskikokoinen, sillä pieniin kaupunkilaisasuntoihin ei voi ottaa kovin isokokoista koiraa. Lisäksi iso koira tarvitsisi runsaasti liikkumistilaa (myös ulkona) ja sitä ei kerrostaloasuja voi koiralle tarjota.

Hygienia
Maalaiskoira pestään silloin kun se on likainen. Lisäksi maalaiskoiran perushygieniasta huolehditaan esim. putsaamalla korvat ja leikkaamalla kynnet. Mitään suurempia hoitovälineitä maalaiskoiralle ei ole ostettu.
Kaupunkilaiskoiran hygieniasta pidetään huolta mahdollisimman hyvin. Perushygienian lisäksi kaupunkilaiskoiran hampaat harjataan, tassut rasvataan ja turkki pestään rodun vaatimusten mukaisesti tietyin väliajoin, vaikkei se olisi likainen. Monesti kaupunkilaiskoirat ovat ns. puunattavia rotuja, joiden turkki vaatii trimmausta ja erityistä huolenpitoa.

Ulkonäkö
Maalaiskoiran ulkonäöstä pidetään huolta lähinnä harjauksen ja pesun
avulla. Näitäkään ei suoriteta kovin usein. Maalaiskoiran omistajat nauravat katketakseen nähdessään joskus koiran, jolle on puettu jokin asu.
Kaupunkilaiskoiran ulkonäköä hoidetaan edellä mainittujen lisäksi myös erilaisten rusettien, hiuspinnien ja asusteiden avulla. Kaupunkilaiskoiran vaatekaapista löytyy vähintäänkin heijastinliivi ja talvipakkasilla takki ja/tai sukat. Monilla koirilla voi olla lisäksi myös muita asuja esimerkiksi joulun aikaan, erityisesti pienillä koiraroduilla vaatekaapin sisältö on laaja.

Lelut
Maalaiskoiran parhaat lelut ovat isännän vanha sukka, ulkoa löytynyt risu ja muovinen jäätelöpurkki. Maalaiskoiralle ei ostella juurikaan leluja, mutta koira löytää kekseliäästi etenkin ulkoa leikkeihinsä risuja, käpyjä ja kiviä. Järsimishalua hillitään ostamalla koiralle luita – tai antamalla itse metsästettyjen eläinten luut koiran järsittäväksi.
Kaupunkilaiskoiralla on korillinen leluja ja niitä ostetaan säännöllisesti lisää. Kaupunkilaiskoiralta löytyy pehmoleluja, aktivointileluja ja pureskeltavia leluja. Järsimishalua hillitään luiden lisäksi Dentickseillä.

Nukkuminen
Maalaiskoira viettää yöt ulkona tarhassa tai sisällä erikseen määritetyssä paikassa, esim. pesuhuoneessa. Maalaiskoira ei nuku öitään koskaan makuuhuoneessa, eikä sänkyyn meno ole sallittua. Jotkut maalaiskoirat eivät oleskele lainkaan sisätiloissa.
Kaupunkilaiskoira viettää yöt isäntäväen makuuhuoneessa. Koira nukkuu joko omassa pedissään makuuhuoneen lattialla tai isäntäväen sängyssä.