Iltalehden sivuille on tänään ilmestynyt uutinen "Kohta on taas se aika vuodesta: Kuka vastaa koirankakoista?" Eli minun maailmassani on siis taas se aika vuodesta, kun voi vähän raivostua ja ärsyyntyä.

Itselläni on koira ja koirani myöskin kakkaa - ylläri. Mutta silti koirankakat tai niiden kerääminen ei ole koskaan ollut minulle ongelma. Joo, koirankakka on vähän ällöttävää, mutta ei siihen joudu sormin koskemaan, kun sen pussiin nostaa. Viime kesänä koiran vatsataudin aikoihin jouduin jopa tilanteeseen, jossa koira kyykistyi yllättäen kakalle asfaltille - ja minä tietysti koitin kauhoa asfaltista löysää kakkaa pussiin. Se oli erittäin ällöttävää, mutta koska olen vastuussa koirastani, on minun tehtäväni myös korjata koiran jätökset. Naapurustossa asuville pahoittelut siitä, että muutama kakkapisara saattoi asfalttiin jäädä, kun ei kakkapussin avulla ihan kaikkea saanut kaavittua kuumasta asfaltista.
Voi siis sanoa, että huolehdin koirani jätöksistä ja pyrin aina keräämään ne pois muita ihmisiä häiritseviltä paikoilta. Onneksi lähipäivien sade hävitti ruskeat jäljet asfaltista.

Mutta sitten ovat ne ihmiset, jotka saavat verenpaineeni kohoamaan. Eli ihmiset, jotka jättävät koiransa jätökset pääsääntöisesti aina keräämättä. Koirahan on syytön kakkojen keräämiseen - omistajalla niistä on aina vastuu.

Okei, ymmärrän jos joku kerta on kakkapussi sattunut jäämään kotiin, eikä taskuista löydy edes nenäliinaa. On minullekin tämä kerran sattunut ja kakka oli jätettävä tienvarteen - sen kerääminen paljain käsin ei houkuttanut.
Mutta en usko, että tienvarsiin kerääntyisi näin paljon kakkoja muutamien kotiin unohtuneiden kakkapussien takia. Jotenkin tuntuu, että talvella kakkojen kerääminen jätetään kokonaan tekemättä ja ihmiset muuttuvat entistä röyhkeämmiksi. Lumipenkan päällä komeileva kakkakasa ei ole kovin esteettinen, mutta silti niitä näkee lähes jokaisen tien varressa. Muutamia kertoja on vastaan tullut jopa keskelle kävelytietä (!!) jätetty kakkakikkare! Ei vaan voi ymmärtää.

Eihän ne kakat kauniin näköisiä ole missään, mutta eniten minua tässä asiassa esteettisyyden sijaan raivostuttaa kuitenkin ihmisten asenne. Siis yleinen mielipide siitä, että kaikki koiranomistajat ovat samanlaisia vätyksiä, jotka jättävät kakat keräämättä. Ja että jokainen koira on ympäristönturmelija.
Joo, niitä on monia, mutta ei silti pidä yleistää. Ei ole oikein, että muutamien kakat keräämättä jättävien tyyppien takia kadunvarsille jätetään koirille tarjolle myrkkylihapullia.

Ehkä joku joskus kehittelee jonkun kakka-gps:n, joka ohjaa tienvarteen jätetyn kakan perusteella kakkaaja-koiran jäljille. Näin saisi oikeat ihmiset keräämään ne koiransa kakat pois ja puhdistamaan kadut joka kevät. Ehkä vihdoin sitten ne kunnollisemmat koiranulkoiluttajat voisi jättää jokavuotisten kakka-keskusteluiden ulkopuolelle.