Kävin avomieheni kanssa kiertämässä Kuopion Asuntomessut läpi. Meillä ei ole lähiaikojen suunnitelmissa hankkia taloa ja tonttia, enkä tiedä tuleeko oman omakotitalon rakentaminen koskaan ajankohtaiseksikaan. Nykyisessä asunnossammekaan ei ole tiedossa mitään suurempia remontteja tai sisustuksen uusimista.
Mitään syytä Asuntomessuille menoon ei siis ollut, mutta silti asuntomessuilla on hauska kierrellä, uusia rakennus- ja sisustusideoita on mukava katsella ja omaa unelmien taloa on ihana mietiskellä.

Asuntomessuilla oli monenlaista nähtävää, mutta välillä taloja kierrellessä ainoa ajatus päässä oli ”Eikös me jo käyty tässä?” Talot olivat uskomattoman samanlaisia ja persoonalliset sisustusratkaisut olivat harvassa.
Tästä johtuen varmaan omiksi lemppareikseni muodostuivat ne talot, jotka eivät välttämättä sisältäneet niitä ratkaisuja, joita omassa unelmatalossani olisi, mutta jotka erosivat massasta.

Eniten minua jäi mietityttämään se, että lähes kauttaaltaan kaikkien asuntomessutalojen värimaailma oli vaalea. Vaaleat lattiat, vaaleat seinät ja jopa vaaleat huonekalut.
Vaalea voi olla kivaa, mutta ei kovin käytännöllistä. Messutalot kuitenkin olivat sitä kokoluokkaa, että niissä ei varmaankaan asu pelkästään sinkku tai lapseton pariskunta. Ja tunnetusti pienet lapset ja valkoinen sohva ei vaan voi olla hyvä yhdistelmä.
Puhumattakaan kuratassuisesta hauvelista temmeltämässä tuon vaaleuden keskellä. Oletan siis, että monella asuntomessutalon asukkaalla kuin myös messuvieraalla on koira. Monesta asunnosta siis löytyi ah-niin-kätevä tassujenpesupaikka ja olipa yhdessä talossa jopa koiran petejä kodinhoitohuoneessa ja pikkuruisia asuja riippumassa kuivauskaapissa. Messuvierailla oletan olevan koiria siksi, että vaikkei messualueella viittä koiraa enempää näkynytkään, oli suuressa suosiossa Pedigreen ja Whiskasin piste, jossa jaettiin ilmaiset tuliaiset kodin karvaturreille. Tämä tosin oli ainoa bongaamani ilmaisen tavaran jakelupiste, joten suomalaisen luonteen tuntien: jonot saattoivat aiheutua jo siitä faktasta, että ruoka on ilmaista, ei sitä omaa koiraa tai kissaa välttämättä kaikilta löytynyt.

No, palatakseni aiheeseen. Tämän kaiken messuasuntojen vaaleuden rinnalla ihmetystä aiheutti monen talon eteisestä, kodinhoitohuoneesta tai kylppäristä löytyneet punaiset kaapistot. Siis ensinnäkin kirkkaanpunaisena hehkuvat kaapin ovet eivät ole tyylikkäät, mutta monissa tapauksissa ne eivät myöskään sopineet lainkaan talon neutraaliin, hillittyyn ja vaaleaan sisustukseen. Ja näitä punaisia kaapistoja löytyi niin monesta talosta, että sekin osaltaan aiheutti jälleen kysymyksen "Eikös me jo käyty tässä?"
Punainen ilmeisesti on muotiväri, mutta mielestäni asunnossa pitäisi olla jotain harmoniaa kauttaaltaan, eikä sisustustyylien vaihtua huoneesta toiseen.
Ainoan poikkeuksen tässä punaisuudessa loi Tiileri Törmäpääsky, jossa punaista löytyi koko asunnosta; kylpyhuoneen laatoista ja peilien reunoista, keittiön välitilasta, tiiliseinästä ja jopa takan edustalta. Kyseinen asunto olikin yksi messusuosikkejani, vaikka punainen väri ja tiilet eivät unelmieni talosta saisikaan sijaa.

Niin ja joo, ihmettelinpä suuresti tätäkin ratkaisua.



Mikron upottaminen seinään on loistava tilankäyttöratkaisu ja tuollaisen mikron voisin ottaa omaankin kotiini. Mutta mitä h**vetin järkeä se mikro on laittaa hellan yläpuolelle? Siinä onkin sitten helppoa laittaa mikroon jotakin lämpenemään, kun hellalla kiehuu kattila tai porisee paistinpannu. Vai eikö oikeasti kellekään muulle kuin minulle tule koskaan sellaista tilannetta, että käytössä olisi yhtä aikaa sekä mikro että hella?

Parhautta messuilla olivat ehdottomasti keittiöt ja saunat. Ei nyt välttämättä tämä yllä oleva keittiö, mutta yleisesti ottaen. Messuilta löytyi varmaan kymmenen keittiötä, jotka olisin kelpuuttanut omaan kotiini saman tien. Myös lähes kaikki saunat (lukuun ottamatta niitä laatoitetuilla lauteilla varustettuja kamaluuksia) voisi pystyttää omaan kotiini vaikka saman tien, erityisesti ne tummat. Pari sellaista minun kotiini nyt heti, kiitos. Tai yksikin varmaan riittäisi. ;)

Vaikkei se omakotitalon rakentaminen, sisustaminen saati remontoiminen ole tämän hetken suunnitelmissa, on kuitenkin hyvä kerätä materiaalia ja visioita jo hyvissä ajoin. Nyt sitä materiaalia löytyykin 200 valokuvaa ja kassillinen esitteitä. Tästä on hyvä sitten joskus vuonna 2015 ryhtyä suunnittelemaan omaa taloa – ehkä ennen sitä ehtii kahlata läpi vielä muutamat Asuntomessut.

Johanna Tukiainenkin muuten kertoi blogissaan käyneensä Asuntomessuilla, harmi ettei törmätty siellä. Tuksukin ihasteli messutaloja ja olisi valmis muuttamaan johonkin niistä unelmien prinssinsä kanssa – no, kukapa ei. Hieman kuitenkin huvitti Tuksun kommentti siitä, että kaikissa omakotitaloissa oli oma sauna. Henkilökohtaisesti en ainakaan ole vielä koskaan vieraillut omakotitalossa, jossa ei olisi saunaa...