Tänään hieman huviti lukiessani sukupuoltaan vaihtaneen papin AHDINGOSTA. Iltalehden juttu on otsikoitu: "Marja-Sisko Aallon ahdinko: Hakenut turhaan jo 16:tta työpaikkaa"

Jutussa kerrotaan, että Marja-Sisko on hakenut näitä 16 työpaikkaa tämän vuoden aikana, eikä mikään ole tärpännyt. Ja se on ilmeisesti niin suuri asia, että se ylittää uutisotsikon ja siitä kannattaa uutisoida?

No, mietitäänpä hetki.
Seitsemän kuukauden aikana 16 työhakemusta, eli keskimäärin kaksi työhakemusta kuukaudessa. Näin ajateltuna se ei enää tunnu kovin suurelle määrälle? 
Tiedän monia työttömiä, joiden tavoitteena on lähettää yksi työhakemus joka viikko tai jopa joka päivä. Tämä toki vähän riippuu alasta; kaikilla aloilla niitä työpaikkoja ei ole avoinna edes niin paljoa, että saisi lähetettyä yhden työhakemuksen joka kuukausi!
Tähän rinnastettaessa on mielestäni ennemminkin hienoa, että seitsemän kuukauden aikana on ollut avoinna peräti 16 työpaikkaa, joita Marja-Sisko on voinut hakea!

Toinen asia, jolta kannalta asiaa kannattaa pohtia on työttömien määrä suhteessa työpaikkojen määrään.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan Suomessa on kesäkuussa 2010 ollut 248 000 työtöntä. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2010 toisella neljänneksellä (mittauspvä 1.6.2010) on ollut 48 600 avointa työpaikkaa. Tästä varmaan jokainen voi tehdä yksinkertaisen laskutoimituksen, kuinka moni työttömistä työnhakijoista EI tule saamaan hakemaansa työpaikkaa. Todella suuri osa.
Etenkin aloilla, joissa työpaikkoja ei tule usein tarjolle (lue: oikeastaan kaikki muut työt paitsi puhelinmyyjä, feissaaja, siivooja tai osa-aikainen kassamyyjä), hakijoita on runsaasti. Ja ainakaan minun logiikkani mukaan, jos hakijoita on kymmenkertainen määrä verrattuna avoinna olevaan työpaikkaan - kaikki eivät voi kyseistä työpaikkaa saada! Useilla aloilla ei liene tavatonta sekään, että yhteen paikkaan on jopa sata hakijaa!

"Työttömyys on ikävää", sanoo Marja-Sisko. No niinhän se on. Mutta tässä kyseisessä tapauksessa en usko Marja-Siskon työnhaun takkuavan (ainakaan ainoastaan) transsukupuolisuuden takia, vaan suureksi osaksi tilanteeseen vaikuttaa vallitseva taloustilanne ja työttömien määrä.
Toivon, että seuraavan kerran tällaista laatujournalismia tuotettaisiin sitten, kun Marja-Sisko on oikeasti vaikkapa vuoden verran lähettänyt työhakemuksia päivittäin ja myös omaa koulutustaan alempiin paikkoihin. Sitten kun otsikossa lukee, että "Marja-Siskon 365 työhakemusta eivät tuottaneet tulosta" ja jutussa ruoditaan, kuinka hän ei päässyt edes puhelinmyyjäksi, niin vasta tällöin kyseessä on uutiskynnyksen ylittävä juttu.

Toivotan kuitenkin Marja-Siskolle onnea ja menestystä työnhakuun, tiedän että se on rankkaa!