Big Brother on vähän niin kuin Facebook. Kaikki tietävät sen ja kaikilla on asiasta vankka mielipide. Osa ihmisistä rakastaa sitä, osa ihmisistä vihaa sitä sydämensä pohjasta. Ja jos asiaa rakastava ja asiaa vihaava päätyvät keskustelemaan asiasta, eivät seuraukset koskaan ole kovin hyvät.
Mielipideasioista ei voi kiistellä, mutta niistä silti saadaan parhaimmat kiistat aikaiseksi! Musiikki lienee yksi parhaista kiistelyn aiheista, mutta BB ja Facebook nousevat ainakin omassa tuttavapiirissäni nykyään aika korkeille sijoille.

Omassa ystäväpiirissäni on useita henkilöitä, jotka vihaavat BB:tä ja julistavat tätä BB-vihaa etenkin nyt kauden alkaessa kaikille.
Hieman ihmettelen tätä, sillä vaikka minäkin vihaan joitain tv-sarjoja, en silti julista tätä vihaani jokaiselle vastaantulevalle. Tai edes FB-kavereilleni tilapäivityksen muodossa.
Mitä järkeä siinä edes on? Pahimmassa tapauksessa BB-fanit ryhtyvät puolustamaan sarjaa ja saadaan ilmiriita aikaiseksi. Ja ihan turhan takia.

Mielestäni nämä BB-vastustajien vahvat mielipiteet pikemmin vankistavat BB:n asemaa: jos joku asia on oikeasti niin kamala ja tylsä ja inhottava ja ikävä, niin en minä ainakaan jaksaisi tuhlata energiaani sen haukkumiseen – saati sitten menettää hermojani siitä, että jotkut tuttavani seuraavat kyseistä sarjaa. Jokaisella kai on oikeus katsoa BB:tä – tai olla katsomatta!
En siis tällä kirjoituksellani halua loukata niitä, jotka BB:tä vihaavat. Ei siitä ole pakko tykätä, mutta miksi tuomita noin rankasti niitä, jotka BB:tä katsovat?

Olen kysellyt ystäviltäni syitä ja perusteluja BB-vihaan sekä katsellut fb-kavereideni tilapäivitysten antia. Alla syitä siihen, miksi heidän mielestään BB on tyhmä – ja omat vastaväitteeni asiaan!

1) En oo ikinä katsonut BB:tä, enkä katso nytkään; se on ihan huono!
Jos ei sitä ole ikinä katsonut, niin miten voi tietää sen olevan huono? Ja jos ei todella ole ikinä katsonut, niin miten voi olla niin vahva mielipide asiasta? Ja tietääkö silloin edes, mistä BB:ssä on kyse?
Itsellänikin on monia tv-ohjelmia, joita en ole koskaan katsonut, mutta en silti julista niitä ehdottomasti huonoiksi. Jos ne yhden tai kahden katselukerran jälkeen edelleen vaikuttavat mielestäni huonoilta, niin sitten ne ovat mielestäni huonoja. Siihen asti ne ovat ainoastaan ohjelmia, joita en ole koskaan katsonut.
Ja perusteluna ”No mun kaveri/poikaystävä/sisko sanoi niin” ei ole toimiva. Katso itse yksi jakso ja muodosta mielipiteesi.

2) Ihan turhanpäiväinen ohjelma.
Ehkä on, mutta niin kai viihdeohjelmat yleensä on. Vai saako joku jotain elämää suurempaa irti vaikkapa Salatuista elämistä? 
Viihteen tarkoituksena on olla viihdyttävää ajanvietettä, paino jälkimmäisellä sanalla. Jos minullakin on jotain muuta tekemistä, niin ei sitä BB:tä ole pakko katsoa. Mutta se toimii loistavasti nimenomaan ajanvietteenä.


3) BB on vaan sellaista formaattiroskaa.
Formaattiohjelmia on melko monta nykyisin, oletko sattunut huomaamaan? Kaikki visailut, kilpailut yms televisiossa ovat hyvin pitkälti tätä formaattiroskaa.
Ja ei kai löydy sellaista ihmistä, joka ei MITÄÄN kilpailua tai visailua katselisi telkasta? Tai ehkä sellainen, joka ei edes omista televisiota.


4) BB:n kilpailijat haluavat vaan ja ainoastaan julkisuutta.
Jep, osa varmaan haluaa julkisuutta. Mutta onko siinä jotain pahaa?
En kyllä itsekään jaksaisi katsella jos talo olisi täynnä niitä tulevia chat-juontajia, mutta onneksi joka vuosi mukana on myös muunlaisia ihmisiä.
Osana BB:hen kuuluu julkisuus; eihän ohjelmaa muuten televisiosta lähetettäisi. Mutta esim. viime kaudella olleen Esa A:n on vaikea ajatella olleen mukana ainoastaan julkisuuden takia. Ja eiväthän todellakaan kaikki BB-kisailijat jää julkisuuteen! Joo, siellä on näitä kestolööppijulkkiksia, joilla ei ole juurikaan ansioita (esim. Kurhiset) sekä ansiokkaiksi chat-juontajaksi BB:n jälkeen pääseviä (esim. Niko). Mutta esim. viime kauden asukkaista en muista nähneeni BB:n jälkeen julkisuudessa ainakaan Anttia, Stephaniaa tai Terttua. Tai sitä edelliseltä kaudelta Johania, Jarmoa, Annaa, Alexia, Kaisaa, Harria jnejnejne.
Ja onhan niitä syitä hakea BB:hen monia: a) jotta pääsisi testaamaan, miltä tuntuu viettää aikaa suljetussa tilassa ventovieraiden ihmisten kanssa, b) jotta näkisi miten selviää kolme kuukautta ilman läheisiä, mediaa, uutisia, Internetiä, televisiota..., c) jotta voittaisi rahapalkinnon, d) jotta saisi uusia tuttavia ja ystäviä, e) jotta loisi työkontakteja (huom! ei julkisuudessa, vaan omalla alallaan).

5) Ei vois vähempää kiinnostaa katsoa, kun joku istuu vessassa!
Jos on BB:stä tuollainen käsitys, niin suosittelen katsomaan edes yhden jakson BB:tä.
24/7-kanavalla meno saattaa ajoittain olla yhtä mielenkiintoista kuin vessakäynnin katseleminen, mutta Subin lähetyksiin on yleensä koottu tiiviiseen pakettiin kaikki oikeasti mielenkiintoiset tapahtumat. On luonnollista, ettei tavallisten ihmisten tavallisen elämän (esim. ruuanlaitto, tiskaaminen, vessassa käynti jne) seuraaminen voi olla 24/7 KIINNOSTAVAA, mutta kyllä sieltä paljon kiinnostaviakin asioita löytyy.
Ja jos vessassa käynti –kommentilla viitataan ihmisen yksityisyyteen ja vessakäynnin katsomisen ällöttävyyteen, niin eihän niitä mikään pakko ole katsoa! Kaapeli-tv:n puolella vessakäyntejä ei edes näytetä, harvemmin mitään suihkussa käyntejäkään.

6) No eihän kukaan edes oikeesti tykkää BB:stä!
Jos ei tykkäisi, niin ei sitä varmaan kukaan katsoisikaan. Ja jos sitä ei kukaan katsoisi, niin ei niitä uusia tuotantokausia varmaan tehtäisi? Eikä 24/7 –kanavaakaan olisi olemassa, koska kukaan ei sitä ostaisi.
Kaikki eivät varmaan kerro julkisesti katsovansa BB:tä saati tykkäävänsä siitä. Silti eilinen avausjakso keräsi 628.000 katsojaa – eiköhän se kerro jo aika paljon.

7) BB:n katsominen on tosi noloa!
Onko? Mikä siinä sitten on niin noloa? Kuulemma se, että BB on niin huono ja paska ja turhanpäiväinen ja ne asukkaatkin haluaa ainoastaan julkisuutta.
Minusta siinä ei ole mitään noloa, että seuraa jotain tv-sarjaa. Television tarkoitus on olla ennen kaikkea viihdyttävä. Ne yhteiskunnallisesti merkittävät uutiset luen yleensä netistä taustojen kera. Enkä todellakaan samaistu useimpiin BB-talon asukkaisiin, päinvastoin. Jostain luin, että hyvä reality-ohjelma toimii silloin, jos katsojat tuntevat olevansa kilpailijoita fiksumpia. Tässä syy BB:n menestykseen?
Nolompaa olisi se, että seuraisi BB:tä salaa, eikä kehtaisi myöntää sitä kellekään, kun luulisi siinä olevan jotain noloa, kun joku on mennyt joskus niin sanomaan.  

8) En ymmärrä miten joku voi tykätä BB:stä.
Jotkut ei voi ymmärtää, miten joku voi tykätä urheilusta. Jotkut ei voi ymmärtää, miten joku voi tykätä valkosipulista. Jotkut ei voi ymmärtää, miten joku voi tykätä Lady Gagasta. Jotkut ei voi ymmärtää, miten joku voi tykätä sinisestä väristä.
Mielipiteitä on varmaan yhtä monta kuin on ihmisiäkin, eikä pitäisi tuomita ihmisiä mielipiteidensä perusteella. Jos kyseinen asia on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä – tarkoitan siis, ettei kyseessä ole esim. lapsipornosta tykkääminen tms. – niin jokainen saa minun puolestani tykätä ihan mistä haluaa. Ja oikeasti, minulle on aivan vitun sama, että ketkä tykkää BB:stä ja ketkä ei. Minun puolestani BB:n vihaajat voivat haukkua sarjaa, asukkaita, formaattia jne ihan niin paljon kuin ehtivät, mutta on kohtuutonta vaatia/olettaa, että kaikki muutkin vihaisivat BB:tä.


9) BB on tosi kamala, kun siinä on niitä julkisuuden tavoittelijoita, niinku vaikka se Maria! En todellakaan ikinä kato BB:tä!
Jos ei aio katsoa BB:tä, niin miksi sitten tietää kilpailijoita nimeltä? On tainnut BB kuitenkin sen verran kiinnostaa, että on pitänyt katsoa aloitusjakso tai vähintäänkin BB-uutiset lehdestä?
Jepjep, tämä on minusta sitä KAIKKEIN naurettavinta käytöstä. Tai sit toinen on ne ihmiset, jotka on aiemmin olleet intohimoisia BB-faneja, mutta nyt esittävät sivistyneempää kuin muut ja vannovat vihaavansa BB:tä aivan kamalan paljon ja haukkuvat sen maanrakoon – uskottavuutta hieman syö se, että BB-fanituskaudella lisätyt ex-BB-asukkaat löytyvät FB:n kaverilistalta. ;)


10) En kestä, kun kaikki koko ajan puhuu BB:stä.
Niin no jos heittää tuollaisen kommentin, niin silloin itsekin puhuu BB:stä? :D
Kaikista naurettavimpia ovat sellaiset henkilöt (joita omistakin FB-kavereista löytyy), jotka laittavat Facebookiin tuon tyylisen tilapäivityksen, ja sitten ärsyyntyvät, kun joku kirjoittaa heille tykkäävänsä Big Brotherista. Jep, jos vihaan jotain asiaa, enkä kestä kun siitä puhutaan, niin varmaan olisin itse hiljaa asiasta? :D
Kun on joku uusi asia, niin yleensä se on suosittu puheenaihe. Siis vaikka kun tulivuori purkautui Islannissa, niin kyllä se puhutti monia. Silti kukaan ei siitä todennut ”En kestä, kun kaikki puhuu koko ajan siitä tulivuoresta.” Nojoo, vähän ontuva vertaus, mutta tajusitte varmaan pointin?
BB on nyt uusi asia, asukkaat ovat uusia ja kiinnostavia, talo on uusi, jne... BB on vakiinnuttanut Suomessa jo niin vankan aseman, että se on valtakunnan ykkösuutisia joka syksy.
No, BB-vihaajille lohdutukseksi; onneksi suurin uutishuuma-vaihe on jo ohi ja BB kestää enää kolme kuukautta.

11) Miksei se riitä, että BB:tä tulee televisiosta, kun sitä pitää hehkuttaa myös lehdissä ja radiossa ja kaikkialla!
Kuten äsken sanoin; BB on yksi hyvä uutisten aihe melko uutisköyhässä maassa. Jos katsellaan noita viihdeuutisia ja niiden todellista uutisarvoa, niin eipä ne järin kummallisia useinkaan ole. BB-uutiset ovat vain viihdeuutisia toisten joukossa.
Henkilökohtaisesti ihmettelen vielä enemmän esim. Linnan juhlien pukeutumisen hehkutusta ja uutisointia. Kyseessä on yksi ilta ja yksi puku. Silti siitä saatetaan repiä otsikoita marraskuulta jouluun asti!

12) BB vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen.
Ja millähän perusteella?
Itse veikkaan, että kaikenmaailman sarjat, joissa tapetaan, räiskitään aseilla tai tutkitaan murhia, vaikuttavat paljon negatiivisemmin mielenterveyteen. Ja ennemmin huolestuisin siitä, että jo lastenohjelmissakin ammutaan aseilla tai lyödään toisia päähän – tämä antaa lapsille käsityksen, että näin voi oikeastikin tehdä!
BB kuitenkin tulee niin myöhään (ja 24/7:lla kaikki ”pahimmat” tapahtuvat vasta illalla/yöllä), että lapsukaiset ovat jo nukkumassa, joten eivät saa huonoja vaikutteita mahdollisista peiton heilutuksista tai alkoholin kittaamisesta.
Ehkä muuten sitten BB voi vaikuttaa mielenterveyteen sillä, että siellä on kamalia tai ärsyttäviä ihmisiä, huonoja roolimalleja. No, sellaisiin voi kohdata myös tosielämässä, koska kyseiset ihmiset kuitenkin ovat ihan todellisia. Samankaltaisia ihmisiä ja asioita on myös monissa muissa sarjoissa – ainoastaan sillä erolla, että niissä henkilöt ovat näyttelijöitä, ei todellisia ihmisiä.  

13) Ärsyttää, kun se ja se ei voinu jutella mun kaa tai lähteä mun kaa kaupungille tai jotain, kun sen piti katella BB!
BB ei välttämättä aina mene ystävyyssuhteiden edelle, mutta en yhtään ihmettele, että eilinen avausjakso kiinnostaa ihmisiä. Kaikista jännintähän BB:ssä on nähdä ketä sinne taloon menee! En minäkään sitä olisi jättänyt näkemättä.
Onhan niitä sitten sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät koko vuonna (huom: BB kestää VAIN kolme kuukautta) voi lähteä minnekään kotoaan puoli kahdeksalta, kun tulee Salkkarit. Tai joiden on pakko olla tv:n ääressä joka ilta tasan kymmeneltä katsomassa uutiset – vaikkakin nykyaikana uutiset löytyvät myös vaikka netistä, jos ne vahingossa jää joskus väliin.
Jotkut näistä yllä olevan kommentin sanojista sitten vielä asiasta keskustellessa tuovat esille ”No siis Salkkarit sentään on hyvä sarja, kyl mä nyt ymmärrän jos sen haluu katella!” Niinpä...

14) (viimeinen epätoivoinen kommentti) No vittu, menis ite sinne BB:hen ne, jotka sitä niin rakastaa!
Vaikka joku rakastaisi katsella Salattuja elämiä, hän ei silti haluaisi sinne näyttelemään. Vaikka joku rakastaisi katsella jalkapalloa, hän ei silti alkaisi pelaamaan sitä. Ja niin kummalta kuin se kuulostaakin: Vaikka joku rakastaisi katsella BB:tä, hän ei silti hakisi taloon asukkaaksi.
Itse en ole ainakaan koskaan harkinnut hakevani BB:hen asukkaaksi, vaikka olen jokaisen kauden silmä kovana seurannut. Se on niin kiinni ihmisen luonteesta, miksi taloon hakee ja miksi jättää hakematta. Itselleni ainakin suurimpana syynä hakematta jättämiseen on julkisuuskysymys. En haluaisi, että jokainen vessakäyntini ja keskusteluni olisi koko Suomen nähtävillä. BB voisi olla mielenkiintoinen kokemus, etenkin se eristäytyminen ventovieraiden kanssa ja tietämättömyys maailman ajankohtaisista tapahtumista. Mutta silti en koskaan hakisi BB-taloon.

Summa summarum; BB herättää tunteita ja saa aikaan keskustelua. Ei se VOI olla niin huono ja kamala asia, kuin jotkut väittävät, koska sen tiimoilta kimpoaa kovinkin kärkkäitä mielipiteitä.

Itse olen katsonut tiiviisti kaikki BB-kaudet ja viime vuosina olen hankkinut jopa 24/7-kanavan. Minusta BB on viihdyttävää, kiinnostavaa ja hauskaa katsottavaa. Enkä häpeä myöntää sitä!
En sano, etteikö BB:tä saisi vihata, mutta ehkä niitä vihaamisen syitä voisi vielä vähän miettiä. Ja vihata sitten vaikka yhtä kärkkäästi niitä muitakin asioita kuin BB:tä. BB kun ei ole syynä kaikkiin maailman ongelmiin.

Ei kaikkien tarvitse tykätä kaikesta, mutta on lapsellista kuvitella, että kaikki olisivat juuri Sinun kanssa samaa mieltä, rakas BB-vihaaja.