Eri ihmisille Facebook merkitsee eri asioita ja se on ihan ymmärrettävää. Silti ihmettelen suuresti kahta Facebookin käyttäjäryhmää - mitä he oikein ajattelevat ja mitä Facebook heille merkitsee.

Ensimmäisenä on tietysti nämä henkilöt, jotka jakavat Facebookissa AIVAN KAIKEN. Siis henkilöt, jotka tekevät vähintään kymmenen tilapäivitystä joka päivä, parhaimmillaan tilapäivitys uusitaan parin minuutin välein. Ja tilapäivityksissä jaetaan omasta elämästä ihan kaikki. Anteeksi vaan muutamat omalla kaverilistallani olevat, mutta en välttämättä tahtoisi tietää ihan kaikkea vaikkapa oksennustautinne sairastamisesta tai koiranne kakkaamistahdista. Ihan oikeasti. Onhan se hyvä, että on avoin, mutta ehkä ihan kaikkea ei tarvitsisi kertoa julkisesti.
Se mikä minua tällaisissa koko elämänsä jakavissa henkilöissä ihmetyttää vielä enemmän, on se, että usein näiden henkilöiden profiilit ovat julkisia. Eli siis kuka tahansa Facebookin käyttäjä - ei ainoastaan kyseisen henkilön kaverilistalla olevat - voi käydä lukemassa nämä tiedot. Jos minä tilittäisin Facebookissa pienimmätkin yksityiskohdat elämästäni, en haluaisi jakaa sitä kuitenkaan ihan koko maailman kanssa. Voihan se olla, etteivät nämä henkilöt tiedä profiilinsa olevan julkisia, mutta epäilen tätä.
Hieman pistää ihmetyttämään myös se, että yleensähän näillä henkilöillä on profiilissaan esillä myös osoite, puhelinnumero ja muita yksityisiä tietoja. Jotka siis tosiaan näkyvät kaikille Facebookin käyttäjille. Kun Facebookin tietoturvariskistä on varoiteltu vaikka kuinka monta kertaa, niin miksi ihmeessä jotkut edelleen ovat näin avoimia? Viimeksi eilen luin uutisen, jossa kehotettiin poistamaan välittömästi Facebookin tiedoista oma osoite ja puhelinnumero - kaikkia tällaiset uutiset nähtävästi eivät ole tavoittaneet.
Enpä ihmettelisi, vaikka joku tällainen kovin avoin henkilö kirjoittaisi tänään tilapäivityksen "Lähden viikoksi lomamatkalle ja koti jää ihan tyhjäksi." ja viikon päästä "Palasin lomamatkalta ja asuntooni oli murtauduttu. Mistähän varkaat tiesivät, etten ole kotona?" Niinpäniin.

No, sitten on se toinen ääripää Facebook-käyttäjissä. Eli henkilöt, jotka eivät kerro juuri mitään Facebookissa. Heillä on kyllä luotuna Facebook-profiili jostain syystä - ehkä siksi, että kun kaikilla muillakin on. Heillä on myös useita ystäviä lisättynä Facebookiin. Mutta vain harvoilla - ainoastaan niillä lähimmillä - ystävillä on mahdollisuus nähdä heidän Facebook-profiilinsa seinälle. Joillain äärimmäisen pitkälle menevillä ainoastaan lähimmät ystävät edes näkevät heidän profiilinsa tiedot.
Minusta tämä on jotenkin hassua. Miksi lisätä joku henkilö omalle kaverilistalleen, jos ei halua hänen näkevän tietojaan Facebookissa?
Minun kaverilistallani on muutama tällainen ala-asteaikainen luokkakaveri, jotka on tullut aikoinaan lisättyä kaveriksi. Nyttemmin muutama heistä on muuttanut profiiliaan niin, että esimerkiksi minä en näe heidän seinälleen. Jos tavoitteena on ollut se, että näyttää Facebookissa tiedot vain lähimmille ystävilleen, niin eikö olisi ollut helpompaa poistaa kokonaan kaverilistalta? Vai pitääkö joka tapauksessa vaikuttaa siltä, että olisi paljon kavereita - jos kaikki puolitutut poistaa kaverilistalta, voi kavereiden lukumäärä jopa puolittua!
Kaverilistallani on ollut aiemmin myös muutama muu vanha opiskelukaveri, jotka ovat vuosien varrella päättäneet "putsata" kaverilistaansa ja siinä vaiheessa myös minä olen muutamalta listalta tippunut. Nämä henkilöt ovat olleet siis sellaisia, joihin en ole pitänyt yhteyttä vuosiin - pahimmassa tapauksessa olen nähnyt henkilöt viimeksi 10 vuotta sitten! Joten en ihmettele lainkaan, miksi joku haluaa tällaiset puolitutut kaverilistaltaan karsia. Mutta se, että tekee Facebookin kavereistaan eriarvoisia on jokseenkin hölmöä.
Ja ainakin ne muutamat henkilöt, joiden kaverilistalla tiedän olevani tässä profiilinesto-tilassa, ovat sellaisia, jotka eivät Facebookiin juurikaan tilapäivityksiä tai henkilökohtaisia tietoja päivittäneet. Uskoisin, etteivät he Facebook-profiilissaan jaa kovinkaan henkilökohtaisia tietoja, eivätkä tee tilapäivityksiä edes joka kuukausi. Siksi täytyykin ihmetellä vielä enemmän sitä, miten kovasti nämä henkilöt haluavat yksityisyyttään varjella.