Jokaisella on varmaan oma käsityksensä siitä, mitä klassikkoelokuvat ovat. Arvostettuja, yleensä aika monta vuotta sitten tehtyjä ja jollain tavalla merkityksellisiä. Vaikkapa Kummisetä ja Tuulen viemää ovat sellaisia elokuvia, jotka monelle tulee heti mieleen, kun puhutaan klassikkoelokuvista.

Oma klassikkoelokuvieni top 10 –lista sisältää elokuvia, jotka ovat minun mielestäni klassikoita. Ja tässä yhteydessä klassikolla tarkoitan sitä, että ne elokuvat ovat mielestäni olleet niin hyviä, että ne voisi katsoa uudestaan – jopa useammankin kerran. Ja valtaosan näistä listalla olevista elokuvista olenkin katsonut monta kertaa.
Oman listani klassikkoelokuvat eivät välttämättä ole niitä kaikkein syvällisimpiä ja maata mullistavimpia elokuvia, mutta juuri siksi tämä onkin minun klassikkolistani. :)

Lista ei välttämättä ole täydellisesti parhausjärjestyksessä, joskin listan alkupään elokuvat ovat mielestäni parempia kuin loppupään leffat.




1. Grease
Kyseinen elokuva on ollut minun suosikkielokuvani jo vaikka kuinka kauan. Luulen, että olen nähnyt elokuvan ensimmäistä kertaa ala-asteikäisenä – ja sen jälkeen todella monta kertaa, viimeksi noin vuosi sitten.
Tykkään musikaalielokuvista ja mukavasta meiningistä. John Travolta on hyvä näyttelijä ja Grease on minusta niin suuri legenda, että eihän siitä voi olla tykkäämättä.
Koska Grease on vastaus, jonka todennäköisimmin antaisin, jos minulta kysyttäisiin "Mikä on paras elokuva ikinä?", niin Grease ottaa oikeutetusti ykkössijan listallani.

2. Saksikäsi Edward
Johnny Depp on yksi lempinäyttelijöistäni ja on esiintynyt niin monessa hyvässä elokuvassa. Olisin helposti saanut koottua top 10 –listan jo pelkästään Johnnyn elokuvista, mutta yritän nyt kuitenkin olla vähän monipuolisempi. :)
Saksikäsi Edward on Johnnyn elokuvista ehdottomasti paras ja on legenda-tittelin kisailussa lähes yhtä korkealla Greasen kanssa. Saksikäsi Edwardin olen nähnyt aika pian sen ilmestymisen jälkeen, olin varmaan silloin noin 8-vuotias. Ja muistan edelleen, kun katsoin elokuvaa yhdessä ystäväni ja hänen veljensä kanssa ja tykättiin kyseisestä filmistä jo silloin suuresti, vaikkei varmaan ihan kaikkea leffasta ymmärrettykään.
Sen jälkeen leffaa on katseltu ainakin yhtä monta kertaa kuin Greasea ja joka kerta tarina on ollut yhtä koskettava. Saksikäsi Edward on yksi niistä elokuvista, joita katsellessa toivoo, että tapahtumat menisivät tällä kertaa eri lailla – vaikka varsin hyvin tietääkin, ettei niin käy.



3. Piukat paikat
Marilyn Monroen elokuvat ovat hyviä ja myös oikeutetusti klassikoita. Piukat paikat on oma suosikkini Marilynin elokuvista ja olen kyseisen tarinan nähnyt myös teatterinäyttämöllä.
Vaikka elokuva on tehty vuosikymmeniä sitten, tarina toimii edelleen. Mielestäni tämä elokuva kyllä pesee monet nykyfilmit mennen tullen. Ja onhan se Marilynkin aika ihastuttava.

4. Moulin Rouge
Musikaali-innostukseni tuli esille jo aiemmin ja Moulin Rouge on yksi parhaimmista musikaaleista. Ihana, surullinen, hauska, koskettava – kaikkea tätä on Moulin Rouge.
Ja ihaninta leffassa on totta kai musiikkivalinnat – ”Come what may” on yksi kauneimmista tietämistäni kappaleista ja leffassa esitetty versio Madonnan hitistä ”Like a virgin” ehdottomasti hauskin.



5. Pirates of the Caribbean
Johnny Depp on ihana, mutta niin on myös Orlando Bloom. Ja ihanien miesten lisäksi myös elokuvasarjan juoni on aivan mahtava.
Hienot henkilöhahmot, mielenkiintoinen sekä ennalta-arvaamaton tarina ja juuri sopivassa suhteessa draamaa, jännitystä ja rakkautta.
Näistä elokuvista ei voi erotella vain yhtä leffaa top 10 –listalle, joten siksi kaikki kolme elokuvaa ovat samalla sijalla. Toukokuussa (toivottavasti) tälle viitossijalle tulee myös leffasarjan neljäs osa. Odotan jo innolla!

6. Thelma ja Louise
Kaikkien roadtrip-leffojen äiti. Tämä on jo sellainen klassikko, ettei elokuvasta muuta sanottavaa keksi. Muistan tapahtumat ulkoa ja silti leffa on joka katselukerran jälkeen hyvä.



7. Clueless

Ehkä yllättävin valintani tälle listalle, mutta silti samalla oi-niin-ihana. Clueless oli teiniaikojen suosikkileffa ja olen sen katsonut monesti. Viimeksi Clueless tuli katsottua kuukausia sitten, kun leffa näytettiin televisiossa – ja se oli edelleen yhtä hyvä!
Leffan juonihan on pöllitty suoraan Jane Austenilta ja olen nähnyt myös tuon esikuvan elokuva-versiona. Sekin on ihan ok, mutta ei mitään verrattuna Cluelessiin. Clueless liittyy omaan nuoruuteeni yhtä olennaisesti kuin Saksikäsi Edward liittyy lapsuuteeni, siksi leffa on vaan niin hyvä.

8. Rare Exports
Koska klassikoiden perinteisesti ajatellaan olevan vanhoja elokuvia, on pakko laittaa listalle myös yksi ihan uusi elokuva, jossa on mielestäni klassikkoainesta.
Rare Exports oli elokuva, jota hehkutettiin etukäteen todella paljon, joten odotukset elokuvaa kohtaan olivat korkealla. Elokuva vastasi odotuksiin ja osoittautui loistavaksi. Elokuva ei tosin ollut sellainen kuin odotin, mutta se oli pelkkää plussaa.
Listaltani ei löydy Rare Exportsin lisäksi muita suomalaisia elokuvia, sillä Suomessa valitettavasti tehdään kohtalaisen vähän NIIN hyviä elokuvia. Siksikin Rare Exports sai minulta lisäpisteitä, sillä se on suomalaiseksi elokuvaksi yllättävän hyvä. Paras elokuvateatteri-kokemus pitkään aikaan, elokuva oli todellakin kaiken sen ennakkohehkutuksen arvoinen. :)



9. Aina eka kerta
Näin tämä elokuvan joskus vuosia sitten ja elokuva jäi mieleen. En vaan jälkikäteen muistanut enää, mikä oli elokuvan nimi tai ketä siinä näytteli – muistin ainoastaan juonen. Monesti mainitsin avomiehelleni tästä elokuvasta ja siitä kuinka hyvä se oli ja kuinka ihanaa oli, että mies joutui joka päivä saamaan naisen uudelleen rakastumaan itseensä.
No, joululomalla avomies sitten alkoi katselemaan jotain leffaa ja sivusilmällä vilkaisin, että mikähän leffa on kyseessä. Kun tunnistin leffan täksi hehkuttamakseni leffaksi, oli aivan pakko rynnätä itsekin sohvalle leffaa seuraamaan. Leffa oli edelleenkin hyvä, mutta vähän erilainen kuin muistin. Tämä elokuva on varmaan omalta listaltani vähiten tunnettu (kun en sitä aikanaan googlettamalla juonenkäänteitäkään löytänyt), mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen.

10. Mamma mia!
Ja vielä yksi musikaali, ne kun vaan ovat niin hyviä. :)
Abba on mielestäni ihan ok, mutta en suuremmin kyseistä yhtyettä fanita. Mutta Abban musiikkia sisältävää leffaa kylläkin! Abban biisit on saatu mukaan juoneen niin loistavalla tavalla, että pitää vaan ihmetellä, miten siinä on onnistuttu. Ja itse juonikin on aika hyvä.
Niin ja hei, eihän elokuva voi olla huono, jos siinä nähdään laulava Pierce Brosnan – aika huippua!

Top 10 –listaa oli yllättävän vaikeaa koota ja sen ulkopuolelle jäi yllättävän monta suosikkileffaani. Koska omassa blogissani saan kertoa kaikki asiat loppuun asti, niin totta kai listaan tähän nyt vielä muutaman top 10 –listan ulkopuolelle jääneen elokuvan, ilman sen kummempia perusteluita. Niin ja nämä eivät nyt ole parhausjärjestyksessä, ainoastaan siinä järjestyksessä, kun tulivat mieleen. :)
Riiviöt. Slummien miljonääri. The Others. Aamiainen Tiffanylla. Mr. & Mrs. Smith. Hook – Kapteeni Koukku. Pieni merenneito (tämä lapsuuden lempileffa oli lähellä mennä top 10  -listalle, mutten osannut päättää, minkä ottaisin pois). Forrest Gump. Matrix.
Ja niistä Depp-leffoista pakko vielä mainita Cry-Baby, Gilbert Grape sekä Liisa Ihmemaassa.
Vaikka hyviä leffoja tuli nyt mainittua yhteensä 22, luulen että joku tosihyvä jäi vielä mainitsematta. No, teen jatkossa vaikka top 10 musikaalit, top 10 komediat, top 10 kauhuleffat jne listoja, niin tulee kaikki hyvät varmasti mainittua. :)

Suosittelen ehdottomasti katsomaan näistä elokuvista jokaisen, erityisesti nuo top 10 -listalla olevat. Tämä lista kun voisi klassikkolistan lisäksi olla myös minun suosittelemani must see –lista; ainakin Grease on elokuva, joka jokaisen ihmisen tulisi nähdä! :)
Eli nyt ei muuta kuin leffavuokraamoon, itse taidan viikonloppuna katsoa ainakin yhden näistä leffoista – jälleen kerran. :)